Sensibilització

La metodologia soci afectiva del projecte interdisciplinari “Arpilleras” proposa una sèrie de fases a través de les quals es van introduint activitats que permeten a les i els participants elaborar les seves pròpies històries personals i creacions artístiques, al seu torn aquest procés brinda eines per fomentar la convivència i la cultura de pau.

En aquest apartat compartim fitxes d’activitats que poden ser útils durant la fase de sensibilització.

  • Temps de cercle: un cercle de paraula introduint un objecte micròfon significatiu per al grup. Aquesta permet treballar l’escolta, donar paraula a totes les veus, promoure l’estructura igualitària i com a activitat per al coneixement mutu . Per exemple “Explica alguna cosa de tu que creguis que les altres companyes no coneixen” (dinàmica de coneixement.). Procedeix de la metodologia de Pràctiques Restauratives.
  • La xarxa: amb el grup situat en cercle, s’introdueix un cabdell de llana que circula de persona a persona, qui té el cabdell té la paraula i comparteix alguna cosa entorn el tema suggerit. Al final queda una xarxa entre persones, metàfora del grup com a sistema i comunitat.
  • El Zentangle: mètode artístic basat en la creació d’imatges a partir de patrons. Treballa concentració, creativitat, autoestima i relaxació.
  • La meva mà dominant: activitat on s’amaga la mà dominant i amb l’altra es dibuixa la primera per dins (les ratlles, els plecs, etc.). Permet treballar l’autoconeixement a partir de la reflexió següent: ¿Si no coneixem com és la mà amb la qual escrivim i fem mil coses cada dia amb ella, què passarà amb la resta de nosaltres?).
  • El  Jo-Missatge: eina per superar dinàmiques destructives de comunicació (acusar, jutjar, interpretar, parlar de l’altre, etc.). Es tracta d’centrar-nos en parlar en primera persona, des de com m’afecta (emocions) allò que passa (fets) i com m’agradaria transformar-ho (peticions).